Børn fortæller lokalhistorie
 

 
         
Til forsiden
 


Det siges, at den gamle ruin på Kalø er begyndt at tale.

Siden opførelsen af tvangsborgen på Kalø har rygterne svirret om ruinens rædsler og om menneskeskæbner, der var så ulykkelig, at deres sjæle ikke kunne forlade Kalø.

For et par år siden fik rygterne ny næring. Et ægtepar fra Århus var på søndagstur på den gamle ruin. De valgte at sætte sig en stund for at hvile. Selvom de ikke kunne se andre mennesker på ruinen, føltes det som om, de ikke var alene. De hørte stemmer, der kaldte på dem inde fra murerne og rundt omkring på øen. Fruen husker stadigvæk klart en meget dyb mandestemme, der hviskede: ”Det var ikke mig. Hvorfor er der ingen, der vil lytte på os? – vi har brug for hvile.”

Kalø Slotsruin, Rønde Kommune:

Kalø Slotsruins historie oplevet, fortalt og spillet som rollespil: Ruinens stemmer
De gamle mure på Kalø fortæller historier, siges der. Siden opførelsen af tvangsborgen på Kalø har rygterne svirret om ruinens rædsler og om menneskeskæbner, der var så ulykkelige, at deres sjæle ikke kunne forlade Kalø.

Historieundervisningen foregår i den frie natur og børnene bliver selv en del af historien gennem deres inddragelse som aktører i spillet om Kaløs historie. De indgår i en form for improvisationsteater, hvor man arbejder med elevernes indlevelse og forestillingsevne, lærer at samarbejde, overholde normer og følge spillets regler.

I samarbejde med børn fra de andre kommuner skal børnene prøve at slippe de søvnløse sjæle fri. Det gøres ved at opsøge en anden tid og som øjenvidne få skrevet Kaløs ”sande” historie.

Spillet foregår på Kalø Slotsruin torsdag d. 27. april for 133 pilgrimme fra syv klasser fra hele den nye Syddjurs kommune.

Søndag d. 30. april kan interesserede opleve spillet på Kalø Slotsruin (turist spil).

Formidlingsform: Frit fortolket historisk rollespil ud fra sagn og myter om Kalø slots historie samt viden om middelalderen.
Aldersgruppe: 5. – 6. klasser
Tilknyttet fagperson / kunstner: spiludvikler og pædagog Kristian Dreinø
Samarbejdspartnere: Rønde Bibliotek, Rønde Skole v. Maja Holdorf, Rosenholm Billedskole

Ruinens Vogter taler til pilgrimmene for sidste gang, inden mødet med " Stemmerne på
Ruinen "

Bønderne

Trubadur

Bønderne

Nogle Pilgrimme er blevet
ramt af pesten

En Gris og en Ko - der er mad

Belejring af Grev Gehards mænd

En rød,sort, ræve hund

Skriveren

Slotspræsten

Gustav Wasa i kamp

Pilgrimmene giver stemmerne hvile

Kong Menved - Opkræv Skatter

Slots Præster : Kryb til Korset

Hvem er det, der ikke vil hvile ?

Der bliver givet bod og velsignet vand

Pesten - ensom og forladt

De udstødte holder sammenTil toppen af siden